ACTIVITĂȚI ÎNTRU REALIZAREA SUSTENABILITĂȚII PROIECTULUI ERASMUS+ “LEADERSHIP ȘI MANAGEMENT ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN REPUBLICA MOLDOVA” (MHELM)
Acceptul de finanțare a unui proiect internațional Erasmus+ este desigur un succes, dar implementarea lui necesită o echipă bună, care prin colaborare efectivă și eficientă realizează activitățile propuse în proiect. În deosebi, se cere multă conlucrare și înțelegere în cadrul unei echipe internaționale, multă stăruință întru realizarea activităților și atingerea rezultatelor promise în proiect. Dar ce se întâmplă după finalizarea unui proiect, cum se continue, ce fel de activități asistă sustenabilitatea rezultatelor atinse în proiect?
Aceste discuții au fost tema principală a vizitei de studii în orașul Regensburg, Germania realizată în cadrul proiectului Erasmus+ ”Leadership și Management în Învățământul superior din Republica Moldova”/ MHELM, nr. de referință 609656-EPP-1-2019-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP (www.mhelm.utm.md). Echipa a fost una mare, 20 de persoane, compusă din rectori, prorectori, manageri de diferite niveluri universitare, profesori universitari.
Agenda vizitei a fost una plină cu activități și noutăți academice, dar și culturale. Vizita a început cu cunoștința orașului, oraș din lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un oraș din estul Bavariei, amplasat la confluența râurilor Dunăre, Naab și Regen. Este capitala subregiunii Palatinatul Superior a statului din sudul Germaniei. Cu peste 150.000 de locuitori, oraș turistic.
În drum spre prima destinație inclusă în agendă – centrul MINT, am făcut cunoștință cu centrul orașului, orașul vechi, plin de clădiri frumoase, păstrate cu multă grijă. Centrul de studii MINT înseamnă matematică, informatică, științe naturale și tehnologie. În MINT-Labs Regensburg, cei studioși chiar de la vârsta de 8 ani pot experimenta și încerca lucruri interesante ce le permit înțelegerea mai bună a lumii înconjurătoare. Accentul este pus pe distracția și bucuria de toate subiectele legate de MINT, fie că este vorba despre tehnologie, electronică, meșteșuguri, matematică, farmacie, fizică, programare, chimie, biologie sau artă. Sălile erau pline de tineri studioși de diferite vârste.
Prima întâlnire universitară a fost cu Lisa Unger Fischer (Managing Director, Europaeum, University of Regensburg): Centrul Europaeum – East-West de la Universitatea din Regensburg. Această întâlnire a permis echipei de a face cunoștință cu Planul strategic al universității în domeniul internaționalizării, procesul de colaborare universitară în scopul elaborării acestui plan.
Agenda, desigur, a fost plină de activități, ce au avut scopul – formarea unei viziuni și a unui plan de sustenabilitate a Programului de formare profesională continuă ”Leadership și management” dezvoltat în cadrul proiectului MHELM. În primul rând, s-au prezentat rezultatele principale ale proiectului: dezvoltarea și predarea cursului de formare profesională continue ”Leadership și Management”, care a fost urmat de 258 manageri universitari de la universitățile din R.Moldova. Tema proiectului este actualmente în vogă internațională. Astfel, echipa noastră a făcut cunoștință cu rezultatele activităților proiectului analog ”Sustaining HE Leadership Development in Morocco: A National Scholl for HE Leadership” prin prezentările realizate de Karim Moustaghfir de la Al Akhawayn University.
Alți universitari din Slovenia, Andrej Koren și Nada Trunk au prezentat ”Dezvoltarea educației în Slovenia: Școala Națională pentru Leadership în Educație”. Despre susținerea dezvoltării leadership-ului în educația superioară din Marea Britanie, realizată de Fundația Leadership pentru Învățământul Superior, au vorbit Stephen Marston și David Dawson. Ilya Fadjar Maharika de la Universitea Islam Indonesia și Ika Agustina de la organizația Pemimpin au prezentat echipei despre susținerea dezvoltării de leadership în Indonezia.
Realizarea agendei de vizita de studii la Institutul de consultanță în științe sociale din Germania, unul din partenerii proiectului MHELM, a format condiții și ambianță pentru discuții și elaborarea unui proces privind sustenabilitatea rezultatelor proiectului MHELM. Lucrul în echipă, conduse de colegul din UOG, David Dawson, a fost plină de informații și experiențe, discuții și activițăti ce au permis echipei să ajungă la o serie de propuneri realizarea cărora va duce la sustenabilitatea instruirii în domeniul Leadership și management pentru instituții superioare de învățământ din R. Moldova.
Echipa noastră mare din Moldova aduce mulțumiri mari și cordiale echipei UE pentru organizarea vizitei de studiu la Regensburg!!! Mulțumiri speciale pentru colegii de la ISOB, Alice Buzdugan și Alexander Krauss pentru o agenda foarte folositoare și desfășurarea activităților universitare dedicate proiectului MHELM, dar, desigur, și pentru alte întâlniri realizate pe parcursul vizitei de studiu, în deosebi întâlnirea cu Primarul orașului Regensburg și vizita la BMW Centru.